Veel mensen die zelf veel houden van eten en van koken hebben de ambitie om zelf een restaurant te beginnen. Dit is alleen lastiger dan dat je in eerste instantie denkt. Ten eerste start je zelf een onderneming op. Dit betekent dat je echt 24 uur 7 dagen per week met je bedrijf/restaurant bezig bent. Daarnaast moet je heel erg veel regelen voordat je überhaupt open kunt gaan. Je hebt een ruimte nodig en als deze nog niet restaurant proof is moet je deze ruimte ook nog gaan verbouwen. Daarna moet je ook nog het menu samenstellen en weten welke leveranciers je eten en drinken kan komen leveren. Verder heb je ook nog horeca apparatuur nodig om al het eten klaar te maken. Een hoop werk aan de winkel dus.
De kosten van een restaurant
Voor al deze punten die ik zonet op noemde heb je ook geld nodig. Het kost namelijk geld om een pand te huren of kopen en deze zo nodig op te knappen, het kost geld om eten en drinken in te kopen en het kost geld om apparatuur te kopen. Dan hebben we het nog geeneens gehad over de elektriciteit en stroom die je gaat verbruiken of het inhuren van personeel. Je kunt natuurlijk niet een restaurant in je eentje gaan runnen. Je hebt dus een aardig startkapitaal nodig om een restaurant te beginnen. Niet alleen moet je dus al deze dingen bekostigen maar je stopt ook al je tijd in je onderneming. Je kunt dus ook niet daarnaast nog gaan werken.
De locatie van het restaurant
Ook is het belangrijk om een goede locatie voor je restaurant te vinden. Dit kan nog best lastig zijn omdat er vooral in de randstad niet veel locaties meer over zijn. Daarnaast betaal je er veel meer voor op dit moment omdat alle panden duurder worden. Verder wil je natuurlijk niet midden in het centrum zitten zoals horeca centrum amsterdam omdat je dan echt de hoofdprijs betaald maar je wilt ook wel op een plek zitten waar redelijk wat mensen komen.